Visar 1-20 av 32 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar aktiviteter i sökresultatet.
Visar 1-20 av 32 träffar
1
2

Om att gå på provning

En dryckesprovning är ett sätt att lära sig mer om olika typer av drycker, deras historia samt varifrån de kommer. De kriterier som kan bedömmas är dryckens utseende, doft, smak och sammanfattning. En provning är en trevlig aktivitet som passar de flesta. Tillsammans med arbetskollegor, sina vänner eller med familjen kan en provning vara en rolig del av till exempel en kick off, företagsfest, möhippa, svensexa eller ett kalas. Beroende på tillsällning kan man välja vilken typ av provning man vill gå på, det finns en uppsjö av olika drycker att prova. Utöver vinprovning finns till exempel whiskyprovning, romprovning, champagneprovning, ölprovning, kaffeprovning eller en avecprovning.

Vinprovning

En vinprovning är ett väldigt uppskattat sätt att umgås och fördjupa sina vinkunskaper. Vinprovningar arrangeras för enskilda personer där man träffar andra likasinnade och givetvis finns möjlighet att ta emot större sällskap som företagsgruppen, kompisgänget eller på möhippan och svensexan

För den oinvigde kan vinprovning framstå som väldigt avancerat och svårtillgängligt men så är inte fallet. Det finns väldigt många varianter och nivåer på provningar och i grund och botten bygger evenemanget på en metod och logik – de fyra momenten (se, dofta, smaka, spotta).

Man börjar ofta provningen genom att titta på vinet –druvtyp, ålder och intensitet kan studeras när man lutar glaset i 45 graders vinkel med en vit bakgrund (duk eller papper). Om vinet ser tjockt och trögflytande ut är det med stor sannolikhet ett fylligt vin med koncentrerad smak. Ser vinet däremot blårött ut i kanten är det oftast frågan om ett ungt vin du provar.

Doften är ett väldigt viktigt moment i provningen. Sätt rörelse i vinet genom att snurra glaset. Är doften fräsch och fruktig eller jordig och instängd? Är lukten komplex eller är den platt? Genom dessa ledtrådar kan en erfaren vinprovare avgöra distrikt, druvtyp och ålder. Prova själv med två, enligt beskrivningen, helt olika viner. Du kommer känna skillnad.

Nästa steg är att smaka, det moment som de flesta som inte har varit på vinprovning börjar med. Detta moment avslöjar hur torrt vinet är, syran, dess eftersmak och fyllighet. När du smakar ska du ta en lagom stor klunk av vinet och låta det rulla runt i munnen för att få en tydlig uppfattning av alla smakerna. Prova också att dra tungan mot gommen och känn hur strävt vinet är.  Avsluta detta moment genom att öppna munnen och få in syre och så att aromerna tas upp av näsan.

Sista momenten är att spotta ut vinet. Detta väljer du själv men om det är en seriös provning där det ska testas många viner är det viktigt att dina sinnen behålls skärpta. Hur seriöst du vill ha det väljer du själv.

Prova viner på en företagsfest eller konferens

Tillfällen där en vinprovning eller liknande passar väldigt bra är till exempel vid en företagsfest, kick off eller konferens. En vinprovning är socialt, trevligt och lärorikt - en mycket bra kombination på er nästa företagsfest eller konferens! På en företagsfest eller konferens förgylls tillställningen med en aktivitet.

Genvägar till provningar i Stockholm och Göteborg:
» Vinprovning i Stockholm

» Vinprovning i Göteborg

Kommentarer om vinprovningar

"Jag var på en öppen vinprovning eftersom jag inte hade någon att gå med. Det var riktigt lärorikt och jag skulle vilja påstå att man lärde sig väldigt mycket. Framförallt fick man verktyg för att träna hemma med fru och kompisar."

"Jag arrangerade företagets kickoff och beställde in en sommelier till festen. Det blev otroligt lyckat och vi kombinerade vin och ost. Jag har varit på provning tidigare men det var nytt för många på företaget. Riktigt lyckat koncept för att kombinera fest med lärande."

Whisky

Whisky är en spritdryck gjord på spannmål, vatten och jäst. Whisky är ett skotskt ord och är en fonetisk översättning av skotsk gaeliskas uisge beatha som betyder "livets vatten", precis som franskans eau de vie, eller nordens akvavit, från latinets aqua vitae. Efter att drycken destillerats lagras den och whiskyn får då sin färg samt utvecklas smakmässigt. Tillverkningsprocessen består av stegen; spannmålsval och mältning, mäskning, jäsning, destillering, lagring, tillsatser och efterbehandling. Whisky har även olika ursprung, man kan bland annat dricka skotskt whisky, irländsk whisky, amerikansk whisky, kanadensisk whisky och japansk whisky.

Vid en whiskyprovning brukar det höra till att gå igenom lite om dryckens historia och tillverkning. Extra vikt brukar läggas på de whiskysorterna som man kommer få smaka vid provningen. Whiskyprovning är en trevlig tillställning som även kan vara ett roligt inslag vid till exempel  en företagsfest eller en svensexa.

Öl

Öl har producerats i uppskattningsvis 7 000 år och är den äldsta kända alkoholdrycken. Man tror att det första ölet skapades då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och började jäsa då de råkade komma i kontakt med vilda jästsvampar. I huvudsak utvecklades den moderna bryggeritekniken runt om i kloster under medeltiden. De största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde dock under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.

Öl bestod ursprungligen av jäst, vatten och stärkelsebaserade ingredienser, i huvudsak malt men även vete, ris och majs. Idag är även humle en av huvudingredienserna i de allra flesta ölsorterna. Andra ingredienser kan vara socker, kryddor och potatis.

Det finns flera olika öltyper, bland annat spontanjäst öl, ale, lager och veteöl. Vissa öltyper är regionspecifika och produceras utifrån de förutsättningar som finns i regionen. Processen då man tillverkar öl kallas för bryggning. Idag produceras även ekologiskt öl och alkoholfritt öl.

En ölprovning är ett trevligt sätt att lära sig mer om drycken och på samma gång smaka olika typer av öl och få en förståelse för varför det smakar på ett visst sätt. För alla öl-älskare och andra som har intresse av dryck är en ölprovning en rolig aktivitet.

Champagne

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Det är även vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen. Det är dock endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "Méthode Champenoise" som får lov att kallas champagne.

Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljust grön eller gul i färgen finns det även rosa champagne. Till skillnad från rosévin, då den ljusrosa färgen uppkommer av att musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor, erhålls här istället vanligtvis den rosa färgen genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

En champagneprovning är en lyxig tillställning. Lär dig mer om champagne på samma gång som du och ditt sällskap smakar på olika champagnesorter. Perfekt som aktivitet före eller efter en god middag.

Kaffe

Kaffe är rostade bönor, egentligen bär, från kaffebusken. Kaffe är även benämningen på den dryck som tillverkas av dessa. I släkten Coffea finns den omkring 100 kaffearter som alla är gröna buskar eller träd. Komersiellt odlas tra arter kaffe; arabiskt kaffe, liberiakaffe och robustakaffe. Det finns ytterligare några arter som odlas lokalt, framförallt i Afrika. Den som anses som allra viktigast är arabiskt kaffe, den anses även ha den bästa smaken. Robustabönor har högre koffeinhalt ochen del robustabönor av högre kvalitet används i särskilda espressoblandingar och även allmänt i flera kaffeexporterande länder.

Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein och efter olja är kaffe den näst mest handlade varan. Kaffe kan frambringa ett spektrum av olika smaker och gestaltar sig olika på grund av en mängd olika faktorer. Ursprung, skördemetod och rostning är avgörande för kaffets smak och kvalitet. Under en kaffeprovning kommer du lära dig mer om denna spännande böna, och naturligtvis även få smaka på olika sorter och rostningar.

Vanliga frågor

  • Vinprovningskurser ger deltagarna kunskap och färdigheter för att kunna bedöma och uppskatta olika sorters vin, allt beroende på inriktning. Genom att lära sig om de olika druvsorterna, ursprungsländerna, produktionsmetoderna och andra faktorer som påverkar smaken och kvaliteten på vinet, kan deltagarna få en djupare förståelse och uppskattning för vinet de konsumerar. 

  • Vanligtvis behöver man inte ha någon tidigare kunskap om vin för att delta i en vinprovning. Vinprovningskurser är utformade för att passa både nybörjare och mer erfarna vinprovare. De flesta kurser börjar med en introduktion till vinets grundläggande principer, information om druvsorterna och vintillverkning. Därefter täcks de mer avancerade delarna som smakprofilering, beteckning och regioner.

  • Det finns många olika typer av vinprovningskurser som introduktionskurser för nybörjare, fortsättningskurser, regionsspecifika och producaentspecifika kurser och många fler. Det är viktigt att välja en provning som passar din erfarenhetsnivå och intressen så att du kan få ut det mesta av din vinprovningsupplevelse. Jämförelsesidor som kurser.se finns om du enkelt vill jämföra provningar.

Jämför aktiviteter
Dryckesprovningar i hela Sverige
Simon Axéll-Thoor

Med gedigen bakgrund och erfarenhet erbjuder Simon dryckesprovningar i Stockholm, Göteborg samt Malmö med omnejd.

Välj mellan:

  • Vinprovningar med olika tema
  • Champagneprovning m. sabrering
  • Provning med rom ifrån Karibien
  • Whiskyprovningar för alla nivåer
  • Ölprovningar med alla olika stilar
  • Cognac, Glögg samt brännvin
Läs mer