Visa aktivitet.se som: Mobil

Italiensk matlagning

Italiensk matlagning

Den italienska matlagningens språk

Passionen för italiensk matlagning återspeglas i det språk som italienarna använder för att beskriva tekniker och enskilda ingredienser eller recept.

Antipasto - Översätts som ”före måltiden”, dvs pasto, och inte före pasta som vissa tror felaktigt. Ett urval av antipasti kan vara blygsam eller extravagant, beroende på hur generös värden är den dagen. Men kom ihåg att, som i alla aspekter av italiensk mat, kvalitet är alltid viktigare än kvantitet.

Arancine - Dessa "små apelsiner" är lika levande och klara som det sicilianska landskapet från vilken de härrör. I verkligheten är de riskroketter, kanske fyllda med kalv eller en mjuk ost som caciocavallo eller mozzarella. Deras oranga nyans kommer från tillägget av ris med saffran och den efterföljande stekningen i vegetabilisk olja.

Besciamella – som oftare avses i fransk form, Béchamel, är en sås av smör, mjöl och mjölk och lite muskot, kombineras med en rad bakat pasta samt rätter sidan av grönsaker som blomkål. Även om det är en av de enklaste såser att göra, kan det alltför lätt gå fel - antingen för lös eller kulinariska motsvarigheten till lim. Övning ger färdighet!

Bufala - Vattenbufflarna i södra regionen Kampanien som omsluter Neapel är givmilda producenterna av den mjukaste och krämigaste formen av mozzarella. Ytterst delikat i smaken!

Burro - Smör som är vanligt i den norra delen av Italien där det används för sautering, förutom att vara ett komplement till bröd. Har varit ganska skymundan på senare år genom den fortsatta marschen av den mer fashionabla olivoljan.

Contorni - komplement till kött eller fisk under måltiden, vanligen bestående av en eller två plattor av grönsaker, såsom gröna bönor, spenat eller bräserad fänkål.

Crostino - helt enkelt, rostat bröd toppad med vad tycker om, till exempel porcini, grillad paprika eller lever kyckling. Crostino kommer från Toscana och är en mer välutrustade släkting till den romerska bruschetta.

Dolce – Är en söt dessert efter måltiden, kända exemplen är Zabaglione, tiramisu, torta della nonna och gelati, eller italiensk glass.

Fiorentina - En stor platta av kött ungefär motsvarade en amerikansk T-bone. Bör inte ätas utan en flaska robust rött vin, och en rejäl aptit.

Insalata - Kan bestå av en enkel skål av gröna blad eller en något mer utarbetade sallad. Olivolja tillsammans med färskpressad citron och en liten krydda, eller kanske balsamvinäger är allt som krävs för att göra den perfekta dressing.

Primo - Den viktigaste måltiden, därav namnet, innebär ofta en risotto eller en pastarätt.

Saltimbocca - bokstavligen "hoppar in i munnen", denna maträtt är gjord av kalvkött tillsammans med prosciutto crudo eller saltat kött. Serveras med ett enkelt ackompanjemang av trädgården ärter.

Secondo - Vissa skulle säga att detta är stjärnan i menyn. Den andra huvudrätten, kan bestå av antingen kött eller fisk.

Soffritto - utgör grunden för varje maträtt, oavsett om det är en pastasås eller en mer avancerad kötträtt. Kort sagt, fint tärnade morötter, lök, vitlök och selleri, eller en kombination av dessa beroende på recept.

Vill du gå en kurs i italiensk matlagning? Här är några av våra favoriter: 

Italiensk matlagning - Buon Appetito

Aktiv matlagning i det italienska köket - Al Dente

Taste It - Moderna middagar med Meze - Kick It Off Event

Italiensk Jul - Italian Food

Italiensk matlagning - Rent a Chef

Senast uppdaterad: 18 sep 2018

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information