Visa aktivitet.se som: Mobil

Vinkurs online - Grundkurs i vinkunskap

Le Sommelier Wine Academy
Distans
18 Sammankomster
När du vill
vinkunskap

Beskrivning

Lär dig grunderna i vinkunskap

I den här kursen har jag samlat all min kunskap och erfarenhet inom vin för att göra kursen pedagogisk och inspirerande för dig.

Denna kurs innehåller 18 lektioner fördelat på 4 moduler. Varje modul innehåller ett pedagogiskt upplägg där teoretiska lektioner varvas med praktiska vinprovningar, dessutom inkluderas relevanta instuderingsuppgifter till varje modul.

Efter kursen kommer du:

 • Ha lärt dig i detalj om totalt tolv viktiga druvor (både gröna och blå), förstå deras karaktärer, vart de odlas och hur du kan skilja dessa åt i en vinprovning.
 • Ha lärt dig en beprövad provningsmetodik från WSET. Detta kommer vi att nöta under hela kursens gång så att den sitter i "ryggmärgen".
 • Lära dig om de vanligaste vindistrikten och hur klimat påverkar vinet.
 • Veta vad du ska tänka på när du köper vin, hur du tyder vinetiketter, hur du tolkar klockorna och smaktyperna som Systembolaget använder och vilka viner som kan lagras och varför.

Detta är inkluderat i priset:

 • Kursen är uppbyggd på 18 lektioner, fördelat över 4 moduler. 10 teoretiska lektioner, 8 vinprovningar (”praktiska” lektioner). Utöver detta får du tillgång till 14 instuderingsuppgifter fördelat över de 4 modulerna.
 • Nästan 5 timmars lärarledda lektioner, även anpassat till mobiler och surfplattor
 • Den här kursen är fullproppad med pedagogiskt och nyttigt kursmaterial. Allt kursmaterial (i PDF format) är nedladdningsbart för eget bruk. Alla teoretiska lektioner innehåller ett välskrivet och sammanfattande teoretiskt föredrag kopplat till temat för respektive modul. Det innebär 75 sidor av vinkunskap!
 • Alla videolektioner finns även tillgängliga i PDF för nedladdning.
 • Det ingår ett omfattande druvkompendium i PDF som är en beskrivning av 54 druvsorter, dess karaktärer, kända odlingsområden, samt rekommendation av utvalda producenter.
 • Dessutom så ingår komplett vinlista för respektive vin och med tillhörande provningsprotokoll.
 • Vi provar och bedömer totalt 23 viner under kursens gång. Övning ger färdighet!
 • Du har tillgång till kursen i 12 månader.
 • Du får tillgång till ett supportforum där du skriftligen får svar på dina frågor som är relaterade till kursen en gång per vecka.
 • Gå med i min slutna Facebookgrupp (Le Sommelier Wine Club):

Målgrupp

Om du känner igen dig i dessa utmaningar så kan jag hjälpa dig:

 • Har du svårt att känna alla dofter och smaker i ett vin?
 • Längtar du efter en större smakupplevelse av både vinet och maten?
 • Har du inte tillräckligt bra koll på vilket vin som passar till en viss maträtt?
 • Har du kört fast och saknar stöd och vägledning i ditt vinkunnande?

Det här är en grundkurs utan krav på förkunskaper. Det är dock en fördel om du har ett stort intresse och ambition att lära dig mer om vin och utveckla ditt kunnande.

Kursinnehåll och upplägg

Modul 1 – Provningsmetodik baserat på WSET

Lär dig en detaljerad och beprövad provningsmetodik från WSET. I samband med detta kommer du bli bättre på att beskriva de viktigaste egenskaperna i ett vin, nämligen, syra, strävhet, fyllighet och torrhet. Detta kommer vi repetera under hela kursen så att den sitter ordentligt. Övning ger färdighet!

Modul 2 – Grundläggande vinkunskap

 • Vad ska du tänka på när du köper vin? Hur tyder du klockorna som Systembolaget använder? Lär dig använda SB’s smaktyper och förstå vilket typ av vin som just du tycker om. 
 • Defekter och fällningar 
 • Hur tyder du vinetiketter 
 • Lär dig servera vinet i rätt temperatur, rätt typ av vinglas och utföra dekantering

Modul 3 – Några vanliga gröna druvor

Lär dig att skilja på de 6 vanligaste gröna druvorna och dess karaktärer. Genom att kombinera teori med de praktiska vinprovningarna i denna modul kommer du lära dig mer om egenskaperna på dessa druvor och hur du kan skilja de åt. 

Modul 4 – Några vanliga blåa druvor

Lär dig att skilja på de 6 vanligaste blåa druvorna och dess karaktärer. Genom att kombinera teori med de praktiska vinprovningarna i denna modul kommer du lära dig mer om egenskaperna på dessa druvor och hur du kan skilja de åt. 

Gratis bonusinnehåll:

 • Bonus 1: Le Sommeliers Druvkompendium – En beskrivning av 54 olika druvsorter och dess karaktärer. 

 • Bonus 2; Videofilm – Lär dig sabrera som ett proffs. 

 • Bonus 3; Videofilm – Lär dig använda en Coravin. 

Upplägg

Normal studietakt för denna kurs är ca 2-3 månader. Kursen består av 4 moduler och totalt 18 lektioner. Du får tillgång till en ny modul varje vecka.

Kursledare

Thomas Karlsson

Thomas Karlsson

Alla kurserna leds av Thomas Karlsson, prisvinnande och diplomerad sommelier. Han har spenderat många år på att utbilda sig och har sedan dess utbildat tusentals kursdeltagare. Nu har han samlat all sin kunskap och erfarenhet i pedagogiska och unika vinkurser.

År 2016 tog han sin Sommelierexamen på Vinkällan Samuelsson och slutade som smickrande kursetta. Efter detta bestämde han sig att han ville satsa på vin och dryckeskunskap på heltid. I september 2017 började Thomas studera WSET Level 4 in Wines and Spirits – Diploma på Restaurangakademien AB i Stockholm. “Diploma” är en specialiserad internationell utbildning inom vin och sprit som riktar sig till professionella yrkespersoner som vill ta sin karriär till nya höjder. Han har dessutom varit med och vunnit SM i spansk vinkunskap.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du vill veta mer om Vinkurs online - Grundkurs i vinkunskap. Det är gratis och inte bindande!

Le Sommelier Wine Academy

Le Sommelier Wine Academy 

Thomas Karlsson har arbetat inom IT/Telekom i 22 år men bytte nyligen bana för att fokusera på vin till 100%. Ett djärvt beslut men äntligen får han hålla på med det han brinner för. År 2016 tog han sin Sommelierexamen...


Läs mer och visa alla aktiviteter med Le Sommelier Wine Academy
Recensioner
Det finns inga recensioner för Vinkurs online - Grundkurs i vinkunskap
Intresseanmälan

För att få mer information om Vinkurs online - Grundkurs i vinkunskap, fyll i följande uppgifter:

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information