Visa aktivitet.se som: Mobil

Gränder och glögg i Gamla stan

VerdeVerde Travel
Sammanfattning
Stockholm
60 minuter
Kommande starter
Stockholm
2022-11-27  
2022-12-04  
2022-12-11  
2022-12-18  
glögg i gamla stan

Beskrivning

Gränder och glögg i Gamla stan

En stadsvandring under årets mörkaste tid, men med ljus från gatlyktor och hem får vi uppleva en julig atmosfär. Gamla Stan är kanske Stockholms vackraste stadsdel. Under gatlyktans sken lyssnar du på berättelser från förr, samtidigt som du ser några av kvarterets mysigaste gränder.

Vår nedräkning till jul pågår praktiskt taget hela december. Ibland kan man höra uttrycket ”dan före dopparedan”, och det är med syftning på att man förr doppade i grytan på julaftonen. Under 1900-talet spreds bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på morgonen, främst till barnen. Dettaspeglar helt en anglosaxisk gåvotradition. För många familjer i tv-åldern intas jullunchen före "Kalle Ankas jul". Sedan kommer tomten med julklapparna. I bondesamhället var julaftonskvällen för de flesta årets
högtidligaste stund. Efter många dagars hårt arbete hade gårdsfolket nu utfört de sista sysslorna inför helgfirandet. Julveden var huggen och inburen och ute på gårdsplanen var fåglarnas julkärve på plats. Redskapen var intagna och inne i fähuset var det snyggt och prydligt. Julbordet dukades och extra fin halmlades på golvet, på sina håll kallad julglädjen.

Idag hålls julmarknaden på Stortorget, men så har det inte alltid varit. Under Gustav III:s tid festade vi framför Slottet. Hur firar den kungliga familjen jul? Hur länge har vi haft julgran och varifrån kommer den traditionen? Varför var tomten grå förr och röd idag? Och varifrån kommer traditionen med julbocken? Hur firar man jul utei vida världen?
Stadsvandringen kan bokas för grupper alla dagar under november och december - eller kompå någon av våra publika och öppna turer.

Målgrupp

Vuxna och äldre barn som är intresserad av historia och kultur. Företag, organisation, myndighet, förening, kickoff.

Kursledare

Stefan Maurbakken, arrangör av aktiviteter och stadsvandringar i Stockholm och Västerås. Auktoriserad turistguide i Stockholm, medlem av FSAG och SveGuide. Passionerad föredragshållare, fd reseproducent påTemaresor och med 24 år som reseledare i bland annat Indien och Italien. Hobby fotograf, Friskvårdsguide ochutbildad inom Sustainability Management och Storytelling.

Kostnader

Företag 3000 kronor. Privata grupper 2000 kronor. Öppna och publika vandringar 260 för vuxna, 210 för seniorer, barn gratis. I priset ingår 60 minuters stadsvandring med auktoriserad guide, max 20 personer. I priset ingår även en mugg varm alkoholfri glögg samt en påse julgodis

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du vill veta mer om Gränder och glögg i Gamla stan. Det är gratis och inte bindande!

VerdeVerde Travel

Aktiviteter och stadsvandringar med den gröna guiden i Arboga, Stockholm, Uppsala och Västerås!

Letar du aktiviteter till er nästa kickoff eller personalaktivitet? Den gröna guiden by VerdeVerde Travel erbjuder hållbara och miljövänliga stadsvandringar i egen regi.  Vill du få kunskap, underhållning och möta spännande personligheter? Vi ger dig detta och mycket mer samtidigt som...


Läs mer och visa alla aktiviteter med VerdeVerde Travel

Kontaktuppgifter till VerdeVerde Travel

VerdeVerde Travel

Bofinksvägen 7
724 70 Västerås

 Visa telefonnummer


Recensioner
Det finns inga recensioner för Gränder och glögg i Gamla stan
Intresseanmälan

För att få mer information om Gränder och glögg i Gamla stan, fyll i följande uppgifter:

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information