Visa aktivitet.se som: Mobil
Personer på led med telefoner

Så gör du ditt eget quiz

Vem älskar inte en frågesport? Det finns oändligt med frågor och svar som lämpar sig för ett roligt och lärorikt quiz, här får du inspiration och tips för att göra ditt eget succéquiz.

Quiz och frågesport är populära inslag i de flesta typer av sociala tillställningar – den härliga blandningen av tävling, skratt och ny kunskap misslyckas sällan som stämningshöjare. Vill du sätta ihop ditt eget quiz att presentera för kompisgänget, familjen eller kollegorna? Då har vi tipsen för hur du förbereder dig, vilka frågor du kan ställa och vilka verktyg du kan använda.

Självklart kan du även låta quizet i sig stå i centrum och välja ett lite mer sofistikerat alternativ. Då kan du överlåta ansvaret till en expert. Vad sägs om en autentisk Game Show, musikquiz med livemusik eller quiz i kombination med ost-, vin-, öl eller chokladprovning?

Spana in aktiviteter för quiz och frågesport

Hur ska du förbereda ditt quiz?

Att samla ihop och kombinera frågor och svar till en rolig tävling eller lek kräver en del förberedelser och ett mått av kreativitet. Innan du börjar välja ut quizfrågor kan du utgå från dessa tre frågor:

  • Vilket är tillfället? Är det en mindre kompismiddag, en stor AW eller kanske en möhippa eller svensexa? 
  • Vad är syftet med quizet? Vill ni lära känna varandra bättre, skapa diskussion under middagen eller bara få skratt och underhållning?
  • Vilka är deltagarna? Vad kan de? Vad intresserar dem? Vad tycker de är roligt?

När du besvarat dessa frågor kan du börja fundera på vilket format du vill att ditt quiz ska ha. Här bör du även tänka på hur de rätta svaren ska redovisas. Gäller det att svara så snabbt som möjligt? Ska quizdeltagarna få diskutera sig fram till svaren i grupp? Kom ihåg att ha gruppindelningen i åtanke när du väljer ut quizfrågor om du väljer gruppalternativet. Det blir roligare om grupperna är så jämna som möjligt.

Appar och verktyg för att skapa quiz

Kahoot eller Mixquiz är exempel på appar där du kan bygga ditt eget quiz. I appen kan du lägga in dina frågor och svar i olika format – bilder, videos, svarsalternativ och så vidare. Eftersom quizdeltagarna ser och besvarar frågorna svarar direkt i appen passar alternativet bäst för individuella quiz.

Ett alternativ till appar är att använda dig av presentationsverktyg som Google Slides eller PowerPoint. Då kan du skapa egna kreativa slides för varje fråga, och eventuellt lägga in svarsalternativ. Här behöver du dock bestämma hur deltagarna ska svara på frågorna utanför verktyget, kanske via personlig chatt eller valfritt sätt att anteckna.

Underskatta inte heller charmen i att köra quizet på traditionellt vis genom att låta deltagarna svara med penna och papper. En inlevelsefull uppläsare är såklart ett stort plus.

Vilken typ av quiz ska du välja?

Quizet passar de flesta tillställningar, men vissa typer av quiz kan passa särskilt bra i vissa sammanhang. Om det finns en huvudperson kan det vara en god idé att behålla strålkastarljuset på personen. Utforma gärna frågesporten så att den testar sällskapets kunskaper om till exempel födelsedagsbarnet eller den blivande bruden. Är syftet med quizet att lätta upp stämningen på en middag eller få fart på festen? Då kan ett quiz med roliga faktafrågor på ett tema eller ett musikquiz vara alternativet för er. Tänk på att quizet ska hålla en bra nivå, inte vara för lätt eller för svårt för ditt sällskap. Alla bör kunna svara rätt på något.

Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information