Visa aktivitet.se som: Mobil
Aktiviteter för svensexor

Roliga aktiviteter för svensexan - guide med alla tips du behöver!

Guide för en lyckad svensexa

Står du i startgroparna för att planera en svensexa men är osäker på var du ska börja? Ta det lugnt! Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas med planeringen inför svensexan. 

Att planera en svensexa under en pandemi kan kännas utmanande. Men självklart går många aktiviteter att anpassa.

Läs mer här

Inför svensexan

Det är viktigt att komma ihåg att det krävs bra planering och en viss tid att ordna en lyckad svensexa. Planeringsansvaret brukar ligga på bestman (och eventuellt marskalkar), men ofta går man ihop flera stycken vänner och ansvarar för svensexan.

Svensexan ska hållas hemlig för brudgummen, han ska vara ovetandes om när den ska vara och vad som ska ske. Ett populärt och vanligt inslag är att brudgummen överraskas och kanske kidnappas på morgonen.  Roliga aktiviteter, pinsamma utmaningar och stökiga upptåg är saker som gör en svensexa minnesvärd.

Budget

Det är bra att redan tidigt i planeringen fundera på vilken budget man har att utgå från. Tänk på att alla deltagare ska kunna bekosta sin egen del samt delar av brudgummens kostnader. Om man vill att många vänner ska kunna vara med bör man anpassa budgeten efter detta så att alla har råd att vara med. Budgetposter som potentiellt kan finnas med är aktivitet, mat, övernattning, kläder, dricka, transport osv.

Vilka ska delta i svensexan?

Vilka som ska delta i svensexan kan variera, men en bra regel är att alla brudgummens kompisar som är bjudna på bröllopet ska få chansen att vara med. För att vara säker på att alla som bör bli bjudna får en förfrågan kan man även fråga brudgummen eller bruden om en lista på de som bör vara med. Svensexan är ett bra tillfälle att lära känna brudgummens alla vänner innan bröllopet.

När ska svensexan hållas?

Tänk på att gärna hålla svensexan några veckor innan bröllopet, eftersom det ofta är stressigt och mycket för brudparet att ordna precis innan bröllopet. Att föredra är att förlägga svensexan tre månader till två veckor innan bröllopet. Vanligast är också att svensexan hålls på en helgdag då de flesta är lediga.

Under svensexan

Förslag på tidsplan för svensexan

Här är ett förslag på hur en tidsplan för svensexan kan se ut. Ni kan utgå från den och korrigera så det passar er dag.

09.00 Brudgummen överraskas och ni transporterar er till första anhalten för dagen.

10.00 Gemensam frukost.

11.00 Aktivitet (för brudgummen eller hela gruppen).

13.00 Gemensam lunch. Den kan involvera uppdrag eller kanske frågesport.

15.30 Svensexegänget har förberett uppdrag för brudgummen att göra. Till exempel utmaningar att göra på stan, roliga frågor att svara på eller liknande.

18.00 En liten paus då alla hinner komma i ordning inför middagen.

20.00 Gemensam middag. Här kan svensexearrangörerna hitta på roliga upptåg för brudgummen. Party party!

Aktiviteter till svensexan

Under svensexan hör det till att man aktiverar brudgummen och ofta även deltagarna. Aktiviteterna kan variera. Man kan ha någon aktivitet som bara brudgummen ska göra och någon där alla deltar. Aktiviteterna förgyller svensexan och bidrar till ökad vi-känsla. När man bestämmer aktiviteter är det bra om man har brudgummens intressen i åtanke samt hur han är som person. Älskar han öl är en ölprovning en givet kort, är sjön hans passion finns det flera olika båt och seglaraktiviteter som kan passa.

Här hittar du tips på några av våra populäraste aktiviteter.

Kläder till svensexan

Ett vanligt inslag på svensexor är att klä ut brudgummen. Det är ett roligt sätt att skapa uppmärksamhet och eventuellt få brudgummen att skämmas lite. Populära utklädnader brukar vara ballerinakjol eller superhjältedräkt. Här kan du hitta kläder till svensexan

Lekar och uppdrag under svensexan

Det brukar vara ett roligt inslag att låta brudgummen utföra olika uppdrag under dagen. Det kan till exempel vara:

  • Skriva en låt och framföra den på stan
  • Få X antal personer att flossa med dig
  • Hitta någon att dansa bugg med
  • Ta en selfie i en fontän
  • Fråga om äktenskapsråd från folk på stan
  • Gör 15 armhävningar för en publik på minst 5 personer

Se till att ha kameran redo så att du kan dokumentera allt. Sen kan man antingen ha ett poängsystem där brudgummen får poäng per utfört uppdrag eller så kan han till exempel få en dricka per utfört uppdrag.

Fler uppdrag för svensexan

Alkohol på svensexan

Alkohol är ett inslag som brukar höra till svensexan, men är naturligtvis inte ett måste. Du känner säkert brudgummen bättre än vi och kan nog själv avgöra om han föredrar att springa runt salongsberusad eller spiknykter. Det kan vara frestande att supa ner brudgummen, men tänk på att det är kul om han kommer ihåg någonting från kvällen.

Efter svensexan

Det är extra roligt för brudgummen om hans svensexa dokumenteras av deltagarna. Vanligt är att man sätter ihop ett fotoalbum eller en kort filmsnutt från dagen. Många brukar även vissa upp filmklipp och bilder under själva bröllopet.

Tips! Om du är osäker på vad klädkoden på bröllopet innebär kan du läsa mer här.

Senast uppdaterad: 26 jan 2021

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information