Teambuilding är töntigt och onödigt – eller?

Inställningen till teambuilding brukar variera och teambuilding kan många gånger blandas ihop med roliga kickoff-aktiviteter. aktivitet.se har pratat med Mimmi Dahlström, experten från Äventyrens Ö, om vanliga fördomar kring teambuilding och hur du kan bemöta dem.

Teambuilding – Vanliga fördomar

Inställningen till teambuilding brukar variera och teambuilding kan många gånger blandas ihop med roliga kickoff-aktiviteter. aktivitet.se har pratat med Mimmi Dahlström, experten från Äventyrens Ö, om vanliga fördomar kring teambuilding och hur du kan bemöta dem.

Relationer och gruppens dynamik är viktigt att jobba med hela tiden och inte bara en gång om året. Det är vanligt att minst en i gruppen har en negativ inställning till teambuilding. Och vad kan det bero på? Det kan bero på dåliga erfarenheter från tidigare aktiviteter och samarbetsövningar som inte har bidragit till någon förändring i gruppen. Nedan har vi listat några av de vanligaste fördomarna om teambuilding.

Vanliga fördomar om teambuilding

  • Teambuilding är töntigt
  • Teambuilding är bara fåniga lekar
  • Teambuilding är onödigt
  • Teambuilding är läskigt

Hur kan man bemöta en person som ser negativt på teambuilding? Mimmi berättar att om du har en eller flera i din grupp som har en negativ inställning kan det ibland krävas individuella samtal för att lugna personerna. Då kan du ta hjälp av konsulten på företaget du har anlitat och få råd kring hur du bäst ska formulera och sälja in aktiviteten till gruppen. Ge dem en chans att förklara och ni kan tillsammans reda ut eventuella missförstånd runt aktiviteten. Det är också bra att vara tydlig i inbjudan att det är obligatoriskt deltagande – det gruppen ska göra är betraktat som arbetstid. Det kan annars lätt hända att de som har störst behov av att delta “blir sjuka” och helt enkelt inte dyker upp.

Roliga kickoff-aktiviteter kan många gånger blandas ihop med teambuilding. En rolig kickoff-aktivitet passar bäst för en ny grupp som precis har börjat arbeta ihop och vill lära känna varandra lite mer. Teambuilding passar gruppen som behöver fungera bättre tillsammans och utveckla det psykosociala arbetsklimatet. Men är det verkligen så viktigt med teambuilding?

Varför är det viktigt med teambuilding?

För att vi förtjänar att må bra på jobbet – så enkelt är det. Vi tillbringar nästan mer tid med våra kollegor än med de där hemma som betyder allra mest för oss. Det är därför viktigt att du känner dig lika trygg, uppskattad och omtyckt på jobbet som du gör hemma. Dina jobbrelationer påverkar både din stress och hälsa. Ingen gör sig lycklig på att gå omkring med trassliga eller tråkiga relationer.

Att lägga ner tid och energi på att utveckla de sociala relationerna på ditt jobb är oerhört viktigt. Det kan handla om något så enkelt som att få verktyg för att kunna hålla bättre möten där alla deltagare känner sig  sedda och värdefulla.

Teambuildingtips: Power Track® Outdoor Teambuilding

Så, vilka effekter kan man förvänta sig?

Det blir helt enkelt roligare att gå till jobbet om man känner sig bekräftad, kompetent och accepterad för den man är. Många upplever också att mycket av stressen på jobbet försvinner när det finns ett fungerande samarbete. Du kan lägga tiden på dina arbetsuppgifter istället för att tiden tas upp av konflikter.

- Medarbetare som trivs på sin arbetsplats blir alltid mer kostnadsmedvetna och det leder i sin tur till att produktiviteten ökar och kvalitén på arbetet blir högre.

Så är teambuilding bara töntigt och onödigt? Nej, absolut inte.

Mimmis 3 bästa tips på hur du får till en lyckad teambuilding

    1. Var ärlig kring vilka utmaningar ni står inför
      Ge ärlig information om din grupp så företaget du anlitar förstår vilka utmaningar ni står inför och kan planera för ett program som möter era behov.

    2. Företagets bakgrund är viktigt
      Anlita ett företag som har utbildning och erfarenhet att hantera gruppdynamiska processer. Företaget ska kunna koppla ledarskap till gruppdynamiken och varva allt från samtal och övningar till reflektioner och processgenomgång med teori, verktyg och träning.

    3. Var tydlig med aktivitetens syfte
      Försäkra dig om att deltagarna förstår syftet med aktiviteten redan i inbjudan. Annars kan det uppstå missförstånd och ett missnöje hos deltagarna som i många fall leder till någon av alla dessa fördomar.


Annonser