Glasblåsning

Förverkliga dina formgivardrömmar

Här har du chansen att göra ditt egna dryckesglas eller frukostskål.Ta med dig vännerna och skapa tillsammans. Låt fantasin flöda och väck kreativiteten till liv med glasblåsning. 
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Mer om glasblåsning

Är du på jakt efter något roligt och utmanande att hitta på med dina vänner? Då är glasblåsning den perfekta aktiviteten för dig. Glasblåsning är ett traditionellt hantverk som har sitt ursprung i det västra medelhavsområdet. Här gäller det att vara noggrann och kreativ. Då du jobbar med ett glödhett material gäller det även att ha fullt fokus. Vad sägs som att blåsa ett eget dricksglas? Eller varför inte göra en frukostskål perfekt till morgongröten? Du kan själv välja vilken färg och form du vill ha på ditt glas. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Vad är glasblåsning?

Glasblåsning är en teknik som är vanligast att använda vid framställandet av konstglas i form av skålar, fat eller dricksglas. Du kan även skapa andra saker som vaser, prydnader eller halssmycken. Det är ett mycket gammalt hantverk där samma teknik har använts sedan 50 år f.Kr. 

Hur går glasblåsning till?

Vid glasblåsning blåser man in en liten mängd luft i en het glasmassa. Råmaterialet som används för att framställa glas är en blandning av sand, kalksten, soda och dolomit som sedan smälts ner vid en temperatur på 1315 grader och blir flytande. Glasblåsningen sker när massan har svalnat och sjunkit till mellan 1040 till 840 grader. Det viktigaste verktyget vid glasblåsning är en lång ihålig metallstång, även kallad för glasblåsarpipan. I ena änden blåser man in luft och i den andra fångar man upp glaset från ugnen samtidigt som stången snurras i en jämn takt. Det är viktigt att snurra på stången så att glaset centreras och inte rinner av. Om glaset blir för svalt kommer det att stelna och inte längre kunna formas. Det kan då behöva värmas upp igen i en ugn innan det går att fortsätta. 

När du är nöjd med din formgivning är det dags för glaset att kylas ner. Denna process kan ta alltifrån några timmar upp till ett par dagar. När du genomfört en glasblåsningasaktivitet kommer du att få ett meddelande när det är färdigt och redo för upphämtning. Därefter kan du med stolthet använda ditt glas eller ha det som en fin prydnad hemma på hyllan.

För vem passar glasblåsning?

Glasblåsning är en rolig aktivitet att genomföra tillsammans med familj eller vänner på möhippan och svensexan. Det är den perfekta gruppaktiviteten när du vill hitta på något kreativt och utmanande. Det passar även dig som vill hitta på något på egen hand på fritiden. Detta är en aktivitet du inte vill missa! Läs mer om olika arrangörer ovan.

Jämför aktiviteter