Whiskyprovning

Maximal smak- och doftupplevelse

Att gå på en whiskyprovning är en väldigt trevlig aktivitet. En whiskyprovning passar bra som företagsaktivitet eller som aktivitet vid en svensexa eller möhippa. Drick ur whiskyprovarglas och få en maximal smak- och doftupplevelse.
Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar aktiviteter i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Mer om whiskyprovningar

Whisky är ett skotskt ord och är en fonetisk översättning av skotsk gaeliskas uisge beatha som betyder "livets vatten", precis som franskans eau de vie, eller nordens akvavit, från latinets aqua vitae. Spritdrycken whisky (kan även stavas whiskey som det gör i Irland och i USA) innehåller tre olika ingredienser; jäst, vatten och spannmål. De inledande stegen i tillverkningsprocessen av whisky har, speciellt matlwhisky, mycket gemensamt med bryggandet av öl, men tillverkningsprocessen för whisky avslutas med destillation.

Whisky kan drickas på flera olika sätt. Det beror mycket på vilken typ av whisky man dricker och vilken preferens den som dricker har. Till exempel kan man dricka whisky som den är (straight) eller så späds den lite med vatten. Enligt vissa förhöjer detta smakupplevelsen.

Whisky kan även drickas kyld med några isbitar i glaset, detta kallas ofta att man dricker det on the rocks. När man dricker ett glas med outspädd whisky kallar vissa det ibland för en ”whiskypinne”. Förutom att dricka whisky kan man även använda det inom matlagning, som ingrediens i drinkar med mera.

Whiskyprovning / whiskeyprovning

Vid en whiskyprovning analyserar man drycken utgående från olika kriterier. Kriterierna är främst smak- och doftupplevelser. Vid en whiskeyprovning är syftet inte att konsumera drycken som en sällskapsdryck, utan att smaka, dofta och analysera drycken.

Vid en strukturerad whiskeyprovning använder man sig av ett protokoll där varje deltagare får notera saker om drycken. Vanligt vid en whiskeyprovning är även att man dricker ur speciella whiskyprovarglas. 

Whiskyprovarglas är speciella glas som är tulpanformade och ganska små. Till brädden brukar de kunna rymma dryga 13 cl. Glasen är speciellt konstruerade för att provaren ska få en maximal doftupplevelse.

En whiskeyprovning är en mycket uppskattad aktivitet vid till exempel en svensexa eller företagsfest. Ta med vännerna eller kollegorna på en kväll i dryckens tecken. Lär känna drycken bättre och varandra. Passar även perfekt att ge bort i present till whiskyfantasten.

Kort om whisky från olika länder

 • Svensk whisky
  Flera medaljer och utmärkelser har delats ut till svenska whiskytillverkare.

 • Irländsk whisky
  Irländsk whisky måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky.

 • Amerikansk whisky
  USAs mest kända whisky är något som dem flesta känner till, bourbon.

 • Skotsk whisky
  I skotsk whisky finns det tre huvudtyper, grainwhisky, maltwhisky och blended whisky.

 • Kanadensisk whisky
  Det finns två typer av whisky som främst tillverkas i Kanada och det är Ryewhisky och Wheatwhisky.

 • Japansk whisky
  Whisky kom tidigt till Japan, redan på 1920 talet.

När du har hittat en provning som du tror passar er kan du kontakta arrangören genom att skicka en intresseanmälan. Arrangören återkommer då med mer information om aktiviteten.

Jämför aktiviteter
Dryckesprovningar i hela Sverige
Simon Axéll-Thoor

Med gedigen bakgrund och erfarenhet erbjuder Simon dryckesprovningar i Stockholm, Göteborg samt Malmö med omnejd.

Välj mellan:

 • Vinprovningar med olika tema
 • Champagneprovning m. sabrering
 • Provning med rom ifrån Karibien
 • Whiskyprovningar för alla nivåer
 • Ölprovningar med alla olika stilar
 • Cognac, Glögg samt brännvin
Läs mer