Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar aktiviteter i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

I listan ovan hittar du olika aktiviteter som har med jakt att göra. Klicka på respektive aktivitet för att få mer information om innehåll. Jakt är en spännande och adrenalingfylld aktivitet. För den som gillar att vara ute i naturen är jaktaktiviteter en trevlig aktivitet. Jakt innebär att man förföljer, fångar och oftast dödar djur.  Jakt bedrivs i enighet med rådande jaktlagar.

Bågjakt

Bågjakt är jakt med pil och båge. Detta bedrivs inte i Sverige, men i de flesta andra länder. USA och Kanada toppar dock listan över bågjakt som hobby. Där han man i många stater särskilda jakttider då båge är det enda tillåtna jaktredskapet. När man jagar med båge är det vanligaste bytesdjuret hjort, men båge används även till och med för björn och älg.

Den vanligaste bågen är en så kallad krafthjulsbåge. Även klassiska bågar används vid bågjakt samt armborst. Arborst är dock inte så populär bland annat på grund av sin vikt, dessutom är armborst olaglig i många länder.

Bågen som används vid jakt är ett personligt vapen som anpassas efter skytten. När man jagar med båge kommer man naturen väldigt nära och ofta krävs det att man lyckas ta sig nära sitt byte, helst inom 25 meter.

Pilbåge används även i en del länder vid jakt i vatten, då speciellt bäverjakt, där möjligheten att fästa en lina i pilen ger goda möjligheter att återfinna byte som annars lätt går förlorat. Mindre bågar kan även användas för fiske.

Älgjakt

Älgjakt är en populär jaktform som främst bedrivs ur rekreationssyfte, men älgjakt bedrivs även för att hålla stammen på en lämplig nivå samt för att få kött.

Älgjakt är, som all annan jakt i Sverige, reglerad i lag. Bestämmelser finns för vilka vapen jägarna får använda, hur skadskjutningar skall utredas samt hur många älgar olika jaktlag får fälla. För varje vuxen älg som fälls måste man betala en fällavgift. Av landets cirka 300 000 jägare, jagar 270 000 älg. 100 000 älgar skjuts varje år. 

Björnjakt

Idag är björnjakt starkt reglerad och får endast bedrivas på licens utfärdat av Naturvårdsverket efter samråd med berörs länsstyrelse. Jakt på björnhona med ungar är förbjuden. Förr var dock björnjakt de nordiska jägarnas största intresse. Nedläggandet av en björn med dåtidens klena beväpning ansågs som en bragd.

Förr i tiden fångades björnen i uppgillrade fällor sin bestod av övertäckta gropar eller en utplacerad trampsax. Dit lockade man björnarna med hjälp av ett dött lockbete. Det fanns även en farligare motod av björnjakt som var att invänta björnen med ett spjut som var spetsigt i bägge ändor. Spjutet kördes ner i marken och hölls redo för björnens attack.

Att jaga är en spännande aktivitet. Boka in dig på en jaktaktivitet!

Mer inom området
Jämför aktiviteter
Jägarexamen utanför Göteborg

En unika intensivkurs som ger dig komplett jägarexamen på 4 dagar. Omgivningarna på Ulkeröds Gård gör att vi kan levandegöra undervisningen på ett sätt som annars inte är så vanligt.

Läs mer