Visa aktivitet.se som: Mobil
Visar 1-3 av 3 träffar
Visar 1-3 av 3 träffar
 

dykning, dyka

Mer om dykning

Dykning är en undervattensaktivitet där man med hjälp av någon slags andningsgas (luft, nitrox, trimix eller heliox) kan befinna sig under vattnet en längre tid. Det vanligaste är att man har med sig gasen i en eller två flaskor som bärs på ryggen under vattnet. Förr i tiden genomfördes dykning med hjälp av en dykarklocka. En dykarklocka var en form av instrument man använde för att dyka. Den kan jämföras med ett upp-och-nervänt glas som sänks ner i vatten. Det var 1539 som man för första gången dokumenterade sjösättningen av en dykarklocka i Italien.

Fridykning

En anna variant av dykning är fridykning. Detta sker genom att dykaren andas in luft ovanför vattenytan innan dykningen sker. Fridykning är en form av sportdykning men utan lufttuber eller andra andningshjälpmedel, ibland kallad snorkling. Utrustningen består av en dykmask (cyklop), snorkel, simfenor, våtdräkt och viktbälte om förhållandena så kräver. Det krävs inget certifikat eller utbildning för att utöva fridykning, dock finns det en del faror i fridykning och det är därför viktigt att känna till riskerna, eller gå en utbildning.

Dyka som aktivitet

Att dyka gör man bäst tillsammans med en instruktör, för att lära sig allt bra och under säkra former. Dykning är en rolig aktivitet som man till exempel kan göra med en kompis eller familjemedlem. Man kan också dyka ihop med företaget som en aktivitet vid en konferens eller kick off. Dykning är även en uppskattad aktivitet vid till exempel en möhippa eller svensexa. Då kan bruden eller brudgummen få göra ett prova på-dyk.

Jämför aktiviteter