Visa aktivitet.se som: Mobil

Guide till bästa dryckesprovningen

Att prova vin, öl eller andra drycker tillsammans är en klassisk grupp- och företagsaktivitet. I den här guiden ger vi tips på hur du fixar en lyckad provning. Det går självklart bra att gå in på Systembolaget, blunda och välja ut ett par alternativ och hålla provningen själv. Ett annat, lite mer uppstyrt alternativ är att ta hjälp av en arrangör. 

 

Till alla dryckesprovningar

 

Välj provning efter gruppen

Den allra första frågan du bör ställa dig själv när du ska anordna en provning är vad gruppen kan tänkas gilla. Är det öl för hela slanten eller består gruppen av kräsna finsmakare. Gillar man inte starksprit är det inte jättekul att prova på olika whiskysorter. Stäm av läget med gruppen innan och chansen för en lyckad tillställning ökar rejält.

Tips på olika dryckesprovningar:

 

Ta provningen till nästa nivå

Har deltagarna varit på provning innan kan du alltid steppa upp det hela genom att blanda in kombinationer av mat och dryck. Vanliga kombinationer är vin och ost, men det finns även mer ovanliga som rom- och chokladprovningar.

Olika drycker och matkombinationer passar olika bra ihop. Ibland blir det fullträff och ibland blir det pannkaka. Är Chardonnay och Chorizo en superkombo, eller funkar det inte alls tillsammans? Det är bara att prova och se.

 

Till mat- och dryckesprovningar

 

Egen provning eller tillsammans med en expert

Vill du testa på att anordna en egen provning så finns det provningsprotokoll att ladda ner och skriva ut. Bland annat har Systembolaget en bra guide till hur du anordnar en vinprovning själv. 

Men med en egen expert så blir provningen oftast så mycket bättre och roligare. Experterna har koll på exakt vilka drycker som passar ihop på en provning, och kan även agera domare och facit när ni hej vilt försöker gissa på vilka smaker ni känner. 

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information