03 nov 2022

Roliga aktiviteter för möhippan - guide med alla tips du behöver!

Ska du planera en möhippa? Det kan vara ett roligt och utmanande projekt med många förberedelser och pusselbitar som ska falla på plats. aktivitet.se bjuder här på en fullmatad guide för att hjälpa dig planera och genomföra möhippan som deltagarna sent kommer att glömma.

Att planera en möhippa under en pandemi kan kännas utmanande. Men självklart går många aktiviteter att anpassa.

Läs mer här


Guide för en lyckad möhippa

Vad är en möhippa?

En möhippa anordnas ofta av den blivande brudens bästa vän eller syster. Det är en dag till brudens ära och förhoppningsvis blir det en härlig dag som hon kommer innas för resten av livet. Men hur planerar man en minnesvärd möhippa och vad är viktigt att tänka på? Vi har svaren!

Inför möhippan

Tänk på att det krävs bra planering och ordentlig tidsmarginal för att ordna en lyckad möhippa. Traditionellt ligger planeringsansvaret på en eller flera av brudtärnorna, även om det givetvis också kan vara en familjemedlem eller annan nära bekant. Kom också ihåg att den klassiska möhippan ska hållas hemlig för bruden! Hon ska alltså vara ovetandes om när den äger rum och vad som ska hända. Överraskningsmomentet är en stor del av själva möhippan och börjar därför vanligtvis med att deltagarna kidnappar bruden. Ta redan nu hjälp av brudens blivande för att försäkra dig om att inga planer krockar med brudparets schema.

Hur mycket får möhippan egentligen kosta?

Det finns inga givna regler för möhippans budget. Du kan göra möhippan precis så spektakulär och påkostad eller så enkel och sparsam som du vill. Se bara till att utgå från deltagarna och bestäm vilken prisnivå som är rimlig för just ditt sällskap. Ingen ska behöva tacka nej till möhippan på grund av att man inte har råd att delta! Vanligast är att alla deltagare betalar för sig själva och sedan delar på brudens kostnader. I budgeten kan du till exempel behöva räkna med kostnader för mat, dricka, aktiviteter, transport, kläder, övernattning med mera.

Vilka ska delta i möhippan?

Ja vem ska man egentligen bjuda? Det enkla svaret är att alla personer som är viktiga för bruden bör bli bjudna till möhippan. Vilka de är kan vara desto knepigare att luska ut. Inget är väl så trist som att i efterhand inse att du glömt bjuda in någon som borde ha varit med? Det kan därför vara klokt att ta hjälp av brudens partner för att vara säker på att ingen viktig person har glömts bort. Kanske kan du få tillgång till bröllopets gästlista för att vara på den säkra sidan? Börja tidigt i planeringsfasen att skriva en lista på alla som du tror att bruden vill ha med på sin möhippa, alltifrån bästa vännerna och systern till kollegan, mamman, kusinen och mostern.

När ska möhippan äga rum?

Sätt datum så tidigt som möjligt och skicka en save-the-date-inbjudan till alla som ska delta. Tiden går fort och är det många deltagare kan det bli lite pusslande att få ihop en dag som passar alla. Kom också ihåg att förankra datumet med den blivande, så att även hen är med på noterna. Vanligast är att möhippan hålls en helgdag, när de flesta är lediga. Tänk också på att genomföra hippan i god tid före bröllopet! Någonstans mellan åtta och fyra veckor före bröllopet ger marginal för sista-minuten-ändringar och eventuella oförutsedda hinder. Det minskar också stressen för bruden, som vanligtvis har en hel del egna förberedelser att ägna sig åt de sista veckorna innan bröllopet.

aktiviteter möhippa

Aktiviteter på möhippan

Det första och viktigaste du behöver utgå ifrån när du planerar en möhippa är: vem är den blivande bruden och vad tycker hon egentligen om? Dagen handlar trots allt om henne och det ska märkas att du lagt tid och omsorg på att skapa en upplevelse som passar just hennes personlighet. 

Det finns många härliga aktiviteter som ni kan göra under dagen. Ni kan anordna en aktivitet som bara bruden gör eller någon där alla deltar – eller både och! Aktiviteterna förgyller möhippan, ger många skratt och bidrar till ökad gemenskap. 

Populära aktiviteter för möhippan

 streck

Förslag på tidsplan

Här är förslag på hur möhippans upplägg skulle kunna se ut. Anpassa den efter era egna planer och aktiviteter. 

09.00 Bruden överraskas/kidnappas och ni transporterar er till första anhalten för dagen.

10.00 Gemensam frukost.

11.00 Aktivitet (för bruden eller hela gruppen tillsammans). 

13.00 Lunch med personliga inslag för bruden. Alla får berätta om hur de känner bruden och deras bästa minne tillsammans.

15.30 Uppdrag, aktivitet eller lek! Till exempel roliga utmaningar att göra på stan, chokladprovning, spabesök, frågesport eller liknande.

18.00 En liten paus då alla hinner komma i ordning inför middagen.

20.00 Middag tillsammans (hemma hos någon eller på restaurang) där ni kan spela något roligt spel, tävla i frågesport eller se på gamla bilder. Därefter party och dans!

 streck

planera möhippa

Kläder till möhippan

Traditionen att klä ut bruden på möhippan är ett roligt, men givetvis inte nödvändigt inslag. Ofta får bruden bära en brudslöja eller en krona tillsammans med galna kläder i grälla färger. Det händer även att hela sällskap klär sig i ett gemensamt tema, såsom en speciell färg, ett sidenband eller liknande.

Lekar och uppdrag under möhippan

Återigen, utgå alltid från bruden och hennes specifika personlighet. Vad får henne att känna sig road, uppskattad och väl till mods? Gillar hon fart och galna upptåg eller är stillsamma, intima upplägg mer hennes melodi? Uppdragen får gärna roa, utmana och väcka skratt men ska inte vara traumatiserande varken för bruden eller övriga deltagare. Är du osäker, gör gärna lite efterforskningar bland dem som känner henne väl innan du planerar loss.

Förslag på roliga uppdrag kan till exempel vara:

  • Måla en tavla av sin blivande
  • Ge bruden en summa pengar och låt henne köpa sin outfit för dagen på second hand
  • Gå runt och skriv ner äktenskapstips från folk på stan och låt sedan gäster läsa upp på bröllopet
  • Sjung en sång för en publik på minst 5 personer
  • Tipspromenad om den blivande maken/makan
  • Ta selfies med något som börjar på bokstaven A, B, C, D osv…
  • Hjälp en äldre person över gatan
  • Dansa bugg med valfri främling

Alkohol på möhippan

Alkohol är ett inslag som brukar höra till möhippan, men är naturligtvis inte ett måste. Du känner troligen bruden väl nog för att avgöra om hon föredrar att springa runt salongsberusad eller spiknykter. Tänk på att målet är att ni ska ha en fantastisk dag tillsammans och att bruden också ska kunna minnas den efteråt.

Efter möhippan

Det är extra roligt för bruden om hennes möhippa dokumenteras. Vanligt är att man sätter ihop ett fotoalbum eller en kort filmsnutt från dagen. Många brukar även visa upp filmklipp och bilder under själva bröllopet. Kanske även skapa en hashtag, exempelvis #miasmohippa där allas bilder samlas på en plats?

Fler aktiviteter för möhippan

Senast uppdaterad: 03 nov 2022
Mathias Flink Rönnols
Marketing & Insights Manager

Så fungerar det

Hitta en aktivitet som passar er


Gör en intresseanmälan


Arrangören kontaktar er med mer information